Zpět do obchodu

Registrace

Silové sporty – vzpírání, powerlifting, strongman

Víte, jaké jsou základní silové sporty a jaké jsou v nich rozdíly?

V tomto krátkém článku se na ně podíváme.

 

  1. Vzpírání (weightlifting)

Olympijský sport, nejtechničtější z tohoto seznamu.
Vzpěrači potřebují mít výbornou techniku (pouze hrubou silou nejde docílit dobrých výkonů) kombinovanou s výbušnou explozivní silou a perfektní mobilitou (pohyblivostí) těla.
Vzpěrač pomocí síly a rychlosti přemisťuje co nejtěžší činku ze země nad hlavu a to pomocí dvou přesně definovaných cviků (disciplín):

 

  1. Trh (snatch)

 

Činka je zvednuta nad hlavu jediným souvislým pohybem (trhem).

První disciplína. Velmi dynamický a technicky náročný cvik (cca 1-2 vteřiny).

Detailnější popis techniky (včetně nadhozu) najdete v samostatném článku Vzpírání – základy techniky.

 

  1. Nadhoz (Clean and jerk)

 

Dvoudobá disciplína, nejprve přemístění činky do dřepu na prsa a poté dynamické povstání z dřepu a výraz do napnutých paží přičemž se tělo propadne do nůžek , či do polodřepu ( asijský způsob).
V této olympijské disciplíně se zvedá až o jednu třetinu více , než v trhu. Samotné slovo „nad-hoz“ je dvoudobé.

 

Hodnotí se tzv. “olympijský dvojboj“, tedy součet výkonů (zvednutých vah) v trhu a nadhozu.

Díky explozivní povaze vzpěračských disciplín mají vzpěrači výbornou dynamiku těla a ikdyž se to na první pohled nemusí zdát (hlavně ve vyšších váhových kategoriích), jsou velmi mrštní, pohybliví a rychlí.

 

  1. Silový trojboj (powerlifting)

Hrubá maximální síla v ryzí podobě.
Cviky v silovém trojboji jsou technicky mnohem jednodušší a neprovádějí se tak dynamicky jako u vzpěračů. Technika je stále důležitá (tak jako všude), ale již nemá tak zásadní vliv na výkon jako u vzpírání.

Závodí se ve vícero kategoriích dle vybavení – POZOR – nelze porovnávat výkony RAW (bez pomocných dresů) a EQUIP (s dresy). Pro laika to nemusí být zřejmé, ale jedná se o speciálně vytvořené dresy, které významně ovlivňují výkon a dokáží přidat vyšší desítky kg na každém cviku.  

Soutěží se ve třech disciplínách, tzv. “svatá trojka“:

 

  1. Dřep (Squat)

    Prvním cvikem na soutěži je dřep (počtení ještě zde a zde).
    Závodník odebere osu ze stojanů, vykoná pohyb směrem dolů – musí se dostat až pod paralel (úhel v koleni cca 90°, stehna jsou rovnoběžně s podlahou) a poté zahájí pomocí nohou vztyk nahoru.

 

  1. Bench press (tlak vleže na lavičce)

    Po vyčerpávajícím dřepu dostanou závodníci šanci si “odpočinout“ u bench pressu.

    Soutěžící odebere činku ze stojanu, stabilizuje ji v natažených pažích a po pokynu začne pomalu spouštět na hrudník, kde dojde k zastavení pohybu (činka se musí hrudníku dotknout, ale nesmí se od něj odrazit) a čeká se na pokyn rozhodčího.
    Po pokynu závodník mocně zatlačí, osa musí jít celou dobu směrem nahoru, v žádné fázi nesmí dojít k  pohybu směrem dolů (propadu). Taktéž musí soutěžící udržet nohy na zemi a zadek v kontaktu s lavičkou.
    Po napřímení paží je třeba stabilizovat činku a následně ji odložit do stojanů. Popis techniky najdete zde a zde.

 

  1. Mrtvý tah (dead lift)

    Jako poslední je na řadě mrtvý tah.
    Činka leží na zemi, závodník se postaví k ní, nohy na šířku boků (výjimkou je tzv. sumo styl), holeně pár centimetrů od osy. Následně přidřepne k čince, uchopí ji většinou střídavým úchopem (jedna ruka podhmatem, druhá nadhmatem – jde o nesrovnatelně silnější úchop než mít obě dlaně stejným směrem) a poté zahájí zdvih.
    Je nutné zahájit zdvih pomocí nohou, nekulatit záda (!) a držet úhel trupu vůči podlaze (nedovolit pohyb zadku směrem nahoru).
    Jakmile se činka blíží ke kolenům, začneme narovnávat trup. V poslední fázi se zcela narovnáme (pozor na přílišný záklon) a tzv. zamkneme činku v natažených rukou. Po povelu rozhodčího je možné kontrolovaně spustit činku dolů.
    U mrtvého tahu je třeba obzvláště dbát na správnou techniku a pokud s ním začínáte, tak nezvedat hned příliš velké váhy.

 

  1. Strongman

Divácky rozhodně nejzajímavější a nejpopulárnější sport z této trojice. Nemá žádná univerzální pravidla ani pevně dané disciplíny, jednotlivé soutěže mohou být dost odlišné. Soutěží se v rozličných disciplínách za které se dle pořadí udělují body a následný součet rozhoduje o vítězi. Složení disciplín musí být vyváženo, aby nedocházelo k upřednostnění některých vyhraněných typů závodníků.

Dobrý strongman musí kombinovat brutální sílu powerliftera se silovou vytrvalostí, výbornou kondicí a musí být mnohem všestrannější. Velmi důležitá je síla úchopu a středu těla.
Strongman je sport, který testuje opravdovou funkční sílu využitelnou v reálných situacích.

 

Příklady některých disciplín:

 

Farmářská chůze (farmer´s walk)

nošení těžkých závaží (“kufrů“), v každé ruce cca 110-180kg buď na určenou vzdálenost – rozhoduje čas, a nebo na co největší vzdálenost.

 

Atlasovy kameny (Atlas stones)

Obvykle 5 kulatých kamenů s postupně narůstající hmotností (cca od 100 do 180kg), které je třeba umístit na různě vysoké plošiny.

 

Nakládání (loading)

Disciplína na čas. Soutěžící mají za úkol přenést na vzdálenost cca 15m několik (obvykle 5) těžkých předmětů (cca 100-150kg, např. pytle s pískem) a naložit je na korbu auta nebo připravenou plošinu.

 

Přitahování kamionu (truck pulling)

Disciplína na čas. Závodníci přitahují pomocí lana nákladní auto na vzdálenost cca 30m.

 

Tlaky s kládou (Log press)

Spočívá ve vytlačení (tlak nad hlavu) “klády“ nad hlavu. Rozhoduje nejvyšší zvednutá hmotnost a nebo počet opakování s danou váhou. Alternativně se může vytlačovat např. kámen.

 

Převracení auta/pneumatiky (car rolling)

Počítá se počet převrácení za čas. Převracet se můžou např. lehčí auta nebo obrovské pneumatiky.

Zpět do obchodu