Zpět do obchodu

Registrace

Vzpírání – snatch / clean and jerk – základy techniky

Pojďme se podívat na popis techniky u trhu a nadhozu.

 

  1. Trh (snatch)

První disciplína. Velmi dynamický a technicky náročný cvik (cca 1-2 vteřiny).

 

Činka je zvednuta nad hlavu jediným souvislým pohybem (trhem).

Atlet se postaví k velké čince (olympijská osa) tak, že osa činky je nad šněrováním boty nártu nohy, a skoro se dotýká holenní kosti. Postoj je na šíři ramen.
Závodník se prohne v bedrech (lordóza zad) a sedá k čince, jako by si chtěl sednout na paty. Ruce jsou roztaženy směrem dolů, široce od sebe. Doporučený úchop na čince je za značkami, směrem ke kotoučům, na ložných plochách - tedy co nejšíře.


Ruce zůstávají napnuté v loktech, záda prohnutá v bedrech (nekulatit), zadek se mírně zvedne, až se dostanou ramena mírně před osu činky. Hlava je prodloužení páteře. Nesmí být příliš zakloněná, ani předkloněná, ale v neutrální poloze. Hluboký nádech.


Záběr začíná od nohou, držíme zpevněná záda a činka visí v rukách. Činku neškubeme ze země, ale plynule odlepíme a snažíme se postupně zrychlovat směrem nahoru. Jakmile se osa dostane těsně nad kolena, zabereme zády z mírného předklonu a jdeme do mírného záklonu (činka pořád letí vzhůru), otřeme přitom stehny žerď a rychlost v tomto okamžiku graduje směrem nahoru.
Připojíme plynule výtah do ramen a špiček. Poslední část těla která dává čince vertikální impuls, jsou paže, které netlačí (v žádném případě) ale pomocí loktů vytahují činku co nejvýše nad hlavu. Celou akci dokončuje zápěstí, které, již v okamžiku pádu těla do hlubokého dřepu , koriguje posazení 
činky ve vzpažení , ale za osou hlavy a ramen. Hlava je vzpřímená a záda opět v silné lordóze. Atlet sedí v hlubokém dřepu, prakticky na svých lýtkách. Rozkročení je o něco větší, než na začátku. Většina závodníků nohy rozhodí od sebe, aby se dostala co nejníže pod činku. Činka je nad hlavou závodníka (za osou hlavy) a závodník se pomalu zvedá směrem nahoru. Až se mu podaří s činkou v napnutých pažích vstát, tak čeká na znamení středního rozhodčího, který mu po 2 vteřinách dává znamení „ dolů“. Rozhodují 3 rozhodčí, - 2 krajní a jeden středový, tedy hlavní. Bílá barva znamená platný a červená, neplatný pokus.

 

  1. Nadhoz (clean and jerk)

Dvoudobá disciplína, nejprve přemístění činky do dřepu na prsa a poté dynamické povstání z dřepu a výraz do napnutých paží přičemž se tělo propadne do nůžek , či do polodřepu ( asijský způsob).
V této olympijské disciplíně se zvedá až o jednu třetinu více , než v trhu. Samotné slovo „nad-hoz“ je dvoudobé.


Postavíme se k čince, chodidla v šíři ramen. Osa je nad šněrováním bot .
Atlet přisedne k čince s napjatými pažemi směrem dolů a uchopí činku o něco šíře, než ramena.
Záda jsou opět prohnuta silně dovnitř , tedy vyšpulený zadek, neboli lordóza. Hluboký nádech.


Plynulý záběr od země nohama, činka visí v pažích. První impuls jde od nohou, žerď činky prakticky dře holení kosti. Záda zapojíme hned, jakmile mineme kolena. Činka letí vzhůru k pasu.
Následuje výpon do špiček a ramen, činka letí směrem k bradě, prudce vytočíme lokty a osa dosedne na ramena. To vše se děje prakticky již v hlubokém polodřepu.
Z dřepu se zvedáme pomocí nohou, někdy dokonce odrazem od lýtek.


Hluboký pád pod činku u trhu a nadhozu, má svůj účel.
Čím je činka těžší, tím je její dráha kratší (nedokážeme ji zvednout tak vysoko), a my musíme co nejdříve se pod činku dostat. Tedy, čím výše činku vytáhneme, tím větší čas a prostor máme pro dřep a zafixování činky do klidu.

Po napřímení s činkou na ramennou vydechneme, ale opět hluboký nádech a přichází druhá část, výraz činky nad hlavu.
Mírně podřepneme (nevydechujeme, jsme na celých chodidlech, vyšpulený zadek). Výraz vychází z nohou směrem kolmo nahoru, osa 
činky je mírně za hlavou.
Okamžitě se připojuje také tlak rukou.
Tělo směřuje v prvopočátku nahoru, ale jakmile dostane činka vertikální směr a rychlost,
tak jdeme dolů do hlubokých nůžek. Jedna noha dopředu , pokrčené koleno, cca 90stupňů,
zadní noha se opírá o pokrčenou špičku, jde hodně dozadu až mírně napnutá. Pád pod činku do nůžek musí být slyšet, a to hlavně plácnutí od přední nohy.
Nyní se musíme srovnat, neboli postavit se s činkou nad hlavou. Postupně přisouváme přední a zadní nohu k sobě, až stojíme a máme chodidla srovnaná v jedné rovině a čekáme na pokyn hlavního rozhodčího.

Zpět do obchodu